English (GB) Dutch (NL) Irish (IE) German (DE) Italian (IT) Romanian (RO) Croatian (HR) Flemish (BE) Spanish (ES)

Početna

Projekt

Partneri

Vijesti

Rezultati

Kontakt

5 - 6 Rujna 2013 - Početak novog europskog partnerstva – Potpora nezaposlenim mladima

Projekt „Way to learn to work“ započeo je prvim međunarodnim sastankom čiji je domaćin bio Stichting Stimulansz u Utrechtu u Nizozemskoj 5. i 6. rujna 2013.

Više od 30 predstavnika iz cijele Europe okupili su se na seminaru o nezaposlenosti mladih u Nizozemskoj kako bi istražili prepreke koje sprječavaju mlade da budu „spremni za rad“,

ali i da pokrenu novo međunarodno partnerstvo za razmjenu najboljih praksi, ideja i prilika za podršku nezaposlenim mladima.

Dutch foundation of Innovation Welfare 2 Work, sa sjedištem u Papendrechtu i Stimulansz, sa sjedištem u Utrechtu, bili su domaćini novog europskog partnerstva.

Na dvodnevnom seminaru tražili su se načini povezivanja mladih s poslodavcima ali i raspravljalo o kratkoročnim edukacijskim programima i novim idejama kako bi se oblikovale politike i strategije tržišta rada država koje sudjeluju u partnerstvu.

Organizacije iz nekoliko europskih nacija sudjelovale su na seminaru: Plymouth, Glasgow (Ujedinjeno Kraljevstvo), Dublin (Irska), Papendrecht/Roterdam, Utrecht (Nizozemska), Köln, Berlin (Njemačka), Kanarski otoci (Španjolska), Bukurešt (Rumunjska), Kotrijk (Belgija), Brescia (Italija) i Osijek (Hrvatska) na kojoj su predstavnici držali prezentacije i razmjenjivali ideje o tome kako poboljšati mogućnosti mladih na području Europe.

Pieter Van Schie, direktor Werkcentra, koji je su-domaćin događaja izjavio je: „Najvrjednija imovina koju imamo su mladi ljudi te je tema našeg seminara bila postavljanje uvjeta kroz koje možemo biti podrška nezaposlenih mladima diljem Europe koji su bez vještina i nade, pogotovo u područjima gdje je nezaposlenost preko 50% kao što je u Španjolskoj ili Grčkoj.“

„Cilj ovog partnerstva jer rad s mladima kako bi oni stekli radno iskustvo, potpora školama oko praktičnih programa i formaliziranje certificiranja koje može pomoći daljnjem napretku u educiranju i zapošljavanju.“

Gerrit Jan Schep, direktor Stimulansza smještenog u Utrechtu, izjavio je: „Predstavnici iz cijele Europe prisustvovali su seminaru s ciljem suradnje na europskom nivou – kako bi naše partnerstvo bilo korisno za sve mlade iz EU“.

Klaus – Dieter Paul, iz njemačke organizacije U-bus izjavio je: „Nemoguće je da imamo izgubljenu generaciju i seminar u Utrechu je prvi od mnogih koji služi za razmjenu najboljih praksi iz cijele Europske unije te kako bi se pružila podrška nezaposlenim mladima za pronalazak prilika za zapošljavanje.

Verena Hoheiser iz Diakonie Michaelshoven, također iz Njemačke dodala je „Vodim delegaciju učenika iz Njemačke u Plymouth i radim s Almond Vocational Link koji pružaju potporu mladim studentima diljem Europe.

Naša europska partnerstva su ključna za potporu mladima i poboljšanje njihovih života kroz snagu takvih međunarodnih razmjena.“

Werkcenter se nada rastu u Ujedinjenom kraljevstvu i već predaje projekte u Glasgow i Edinburg u suradnji s Škotskom vladom. Projekti su temeljeni na posredovanju pri zapošljavanju mladih u dobi od 18 do 30 godina koji traže posao. To također vodi mlade u Europu gdje uče kroz devet-tjedni program.

Gospodin Van Schie nedavno je posjetio Plymouth i veseli se rada s drugim pružateljima usluga, poslodavcima i nezaposlenim mladima.

Werkcentar je neovisno socijalno – komercijalno poduzeće koje kroz svoje urede u Nizozemskoj i od nedavno u Ujedinjenom Kraljevstvu (Aberdeen) organizira posredovanje u zapošljavanju kako bi se borili s dugotrajnom nezaposlenošću. Treniramo mlade ljude vještinama potrebnim za rad i životnim vještinama te ih zapošljavamo na slobodnim radnim mjestima koje poslodavci žele popuniti.

Alison Casey iz Casey's Cornera, gradski vijećnik iz Ujedinjenog kraljevstva, koja je prisustvovala seminaru dodala je: „Dvodnevni seminar je bio odlična prilika za razmjenu najboljih iskustava i identificiranje netipičnih i novih inicijativa koje mogu pomoći mladima u traženju posla ili dodatnog obrazovanja.

Idući seminar biti će održana u Španjolskoj idući mjesec.

Svi koji traže više informacija mogu ih pronaći na www.way2learn2work.eu

Group Discussion W2L2W with Young Participant Jasmijn

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku? Kreiraj korisnički račun

Intranet

Vijesti

28 - 29 May 2015 - Meeting in Netherlands

August 2014 - Interim Highlights Way 2 Learn 2 Work

9th - 10th April 2015 - Meeting in Belgium

For the project W2L2W (Way to Learn to Work) 36 people from nine European countries were guest in...

...

The Way to Learn to Work project is funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.